2010. február 15., hétfő

Archívum: Kínai hamisítványok

Így az elején még elég tevékeny vagyok, minden másnapra jut egy bejegyzés. Naponta azért nem, mert a szokásos dolgokon kívül nem nagyon történik velem semmi. ^^


Ebben a bejegyzésemben ismét figurákról lesz szó, de most nem a gyűjteményemről fogok írni. Mint azt már említettem, elég sok kínai hamisítvány figura kerül a piacra, ami ellen nem sokat tehetünk, sajnos. Ami viszont bosszantóbb, hogy a hazai eladók is hoznak be silány minőségű árukat, hogy aztán csak pár száz forinttal adják olcsóbban az eredetinél. Ebben a gazdasági helyzetben az emberek mégis inkább a hamisítványokat választják, hiszen kétszáz forintból azért még ma is lehet pár kisebb dolgot vásárolni. Ha mást nem, két tábla olcsóbb fajtájú csokit. XD De nem csak ezt, akár egy doboz tejet, egy kg kenyeret stb.

Azt viszont simán elfelejtik a spórolni vágyók, hogy ez a figura egyáltalán nem éri meg az árát, hamar bebizonyosodik a silány minőség. Most felsorolok pár példát, ami remélem kellően hatásos lesz.

- A figura nem hasonlít az eredeti anime szereplőre, az arca olyan, mintha plasztikai műtétet végeztek volna rajta.

- A műanyag sem olyan jó minőségű, mint az eredetinek, itt is szemmel látható a különbség.

- A színek nem stimmelnek, festési hibák vannak rajta, emellett az illesztéseknél sorjás, tehát a műanyagot nem dolgozták el jól.

- Néha szó szerint össze vannak dobálva a figurák, két darabja között hézagok tátonganak, vagy egyszerűen nem lehet normálisan összerakni.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de vannak még más hiányosságok, hibák is. Nekem már volt a kezemben hamisítvány figura, szerintem egyáltalán nem éri meg ilyet venni. Hallottam már olyanról is, aki kínai figut vett és pár hónap alatt egyszerűen elhajlott, mert olyan "minőségi" volt a base anyaga és összeszerelése. Be kell valljam, én is belefutottam már hamisítványokba, de az kb. egy éve volt, amikor még nem tudtam ennyi mindent a figurákról. Egyébként már minden létező verziót hamisítanak: kulcstartót, telefondíszt, gashapont, nagy PVC figut, nendoroid figurát is. Nagyon óvatosnak kell lenni, mert lehet, hogy csábítónak hangzik az ajánlat, de könnyen bele lehet sétálni a csapdába.

Azt hiszem itt lenne az ideje kicsit konkretizálni is, amit az AnimeCon-os hozzászólásomban kezdtem el. Egészen pontosan a SakuraZakáról van szó, akik bár mindig próbálkoznak, szinte sosem sikerül eredeti cuccot behozniuk Magyarországra. Tudom, hogy jól megy a boltjuk, sok hűséges vásárlójuk van és egy ember nem igazán tudja aláásni a tekintélyüket. Mindegy, ez nem is célom, legalábbis egyelőre. Én csupán szeretném felhívni az emberek figyelmét erre, legyenek kicsit szemfülesebbek, ha nem biztosak a dolgukban, kérdezzék meg az eladót vagy írjanak egy animés, mangás fórum figurákkal kapcsolatos topicjába. Szerintem biztos lesz olyan, aki segít eligazodni, sőt hozzám is lehet fordulni ezzel kapcsolatban. Habár nem vagyok még olyan profi, a barátaimat is tudom riasztani. :D Még felhívnám arra a figyelmet, hogy a Vaterán, ill. a Teszveszen is sok hamis cucc van, nem csak figura más animés termékek is. Persze azért vannak olyan eladók is, akik eredeti figurákat árulnak. :) A hasznos linkekben két olyan oldal is van (bár az egyik még nincs kész), ahol japán termékeket lehet beszerezni, és még rendelést is fogadnak. :)

Ennyit erről, és most kicsit részletesebben leírom honnan lehet felismerni, hogy eredeti, vagy hamisítvány figurával van-e dolgunk. Néhány már szerepelt az elején, de nem árt kétszer leírni, legalább könnyebben meg lehet jegyezni.

- Az első és legfontosabb a szöveg: egy C betű van vagy a talapzatra vagy magára a figurára nyomtatva, valamint a gyártó is fel van tüntetve rajta. Az ne tévesszen meg senkit, hogy Made in China van ráírva, nekem egy kivételével az összes olyan. Viszont ha csak az szerepel rajta, más felirat nincs, akkor az hamisítvány.

- A második a doboz, ami szintén segíthet eldönteni. Bár van, hogy eredeti dobozba raknak hamisítvány figurát. A dobozon lévő képek nyomtatási minőségéből sokszor már ki lehet következtetni, hogy eredeti vagy hamisítvány.

- Aztán van még egy segítség, mivel elég gyakran tüntetnek fel címkéket, amik hologramosak. (Személyes tapasztalat: láttam olyan figura dobozt, amin fénymásolva volt a hologram. XD)

- Ezen kívül léteznek eredetiséget igazoló papírok is, amik általában a gashaponos gömbökben vannak. (Nekem volt már Gundam Seed-es figura dobozban is. ^^)

- A legtöbb eredeti kisméretű figura szétszedhető, de vannak kivételek. (Pl. Mermaid Melody figurák.) A hamisítványok viszont mindig egyben vannak, nem lehet szétszedni.

- A festés, amiből rá lehet jönni, hiszen a hamisítványok szépen csillognak, de az eredetik mattok. ^^ A bőrszín sokszor eltérő, nem rózsaszínes, hanem sárgás, ami elég zavaró.

- A nendoroid figuráknál a "tartozékok" is segíthetnek, az eredetihez több cserélhető arc, kéz, egyéb cucc jár.

- Esetleg még kulcstartónak is hamisíthatják a kisebb figurákat, már több ilyennel találkoztam. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden kulcstartó kínai hamisítvány, de ajánlatos erre is figyelni.

- A nagyobb figurák esetén az ár még szembetűnőbb lehet, nem csak pár száz, hanem ezer forintos különbségek.

Ha valakinek van még valami észrevétele, tapasztalata, akkor a bloomingsakura91@gmail.com e-mail címre tudtok írni. :) A SakuraZaka fanok pedig ne is próbáljanak ócsárolni, nem fognak hatni rám ezek a szitkok.

A végére pedig néhány képet szántam, remélem látható melyik melyik. ^^ (Néhol segítség is van. XD)

http://kepfeltoltes.hu/view/090829/d60ab053bff0544d89682ca5d0249cfa_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090829/1244593346_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090829/1238177314_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090829/1238178385_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090829/1593406_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090829/1249479927_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szeretném megköszönni Setinek és Yatennek, akik segítettek nekem beletanulni a figuravásárlásba, nélkülük már tele lennék hamisítványokkal. Ezen kívül Yuriko-channak is köszönet jár, amiért sürgette a bejegyzés megírását. XD

Dátum: 2009. aug. 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése